(3.0-ás verzió)
Balaton - the Hungarian sea
iPhone alkalmazás
Letöltés: iTunes link

A Balaton alkalmazás használatával a tóra jellemző alapadatok és egyéb kapcsolódó információk ismerhetőek meg. Támogatott a vízirendészeti segélyhívás is.


Az elérhető információk:

- Balaton: vízhőfok (Balatonakali, Tihanyrév, Siófok)
- Balaton: vízszint (Balatonakali, Tihanyrév, Siófok)
- Balaton: levegő hőmérséklete, időkép (Siófok)
- *Balaton: UV-B sugárzás (Siófok)
- Balaton: viharjelzés (nyugati, középső és keleti térség)
- Balaton: széladatok (11 Balaton parti település)
- Balaton: napkelte, napnyugta időpont adatok és a hátralévő idő kijelzése
- Hajózás: sétahajózási- és kompmenetrend részletes adatokkal (jegyár, távolság)
- Hajózás: 22 hajóállomás telefonszáma
- *Navigáció: legközelebbi partszakasz, hajóállomás, vitorláskikötő, strand irány és távolság adatai
-
*Navigáció: 53 Balaton parti település irány és távolság adatai
-
*Navigáció: aktuális helyzet, magasság, sebesség, sebességirány adatai
- Térkép: 22 hajóállomásról helyszín adatok
- Térkép: 27 vitorláskikötőről helyszín adatok és részletes leírások telefonszámokkal
- *Térkép: 97 strandról helyszín adatok és részletes leírások a díjakról, szolgáltatásokról
- Térkép: 9 betölthető webkamera kép a Balaton part környékéről
- Információ: általános információk a viharjelzésről és az UV-B sugárzásról
- Információ: vízirendészeti segélyhívási lehetőség a helymeghatározás támogatásával

- *Beállítások: Kikapcsolható viharvillogás
- *Beállítások: Beállítható hosszúsági fok a pontos napkelte, napnyugta számoláshoz

A *-os funkciók az alkalmazáson belüli vásárlás után érhetőek el. (Balaton menü és + gomb) ( Balaton App++ [0,89 euró] )
Maga az alkalmazás ingyenesen tölthető!
Az iránytű használhatósága miatt az ajánlott eszközök:
- iPhone 3GS
- iPhone 4
- iPhone 4S
- iPhone 5
- iPhone 5c
- iPhone 5S


Részletes leírás:

A "Balaton" menüpont alatt a tó vízének hőmérsékletét (tizedesjegy pontossággal), valamint az aktuális vízszintet láthatjuk, három mérési pontra, Balatonakalira, Tihanyrévre és Siófokra vonatkozóan. Siófok esetében a levegő hőmérséklete és az időkép is megjelenik, amely adatok óránként frissülnek. Szintén óránként frissülő adat a Siófok környékére vonatkozó aktuális UV-B sugárzás mértéke. Kiegészítő adatként látható még a napkelete, napnyugta időpontja és az addig hátralévő időtartam is.

A Viharjelzés fülön elérhető még a Balatonra érvényes aktuális viharjelzés, a Balaton nyugati, középső és keleti térségére külön-külön. A viharjelzési adatok 30 másodpercenként frissülnek. A három térségre vonatkozó jelzések közül a legmagasabbat figyelembe véve:

Elsőfokú viharjelzés esetén sárga színű felső csík villog a kijelzőn.

Másodfokú viharjelzés esetén piros színű felső csík villog a kijelzőn.

A széladatok fül megérintése után a nagyobb Balaton parti településekre vonatkozó aktuális széladatok ismerhetőek meg.

A jobb felső gomb megérintése után a beállítás menüben kikapcsolható a viharvillogás funkció és a pontos napkelte, napnyugta adatok számításához beállítható az aktuális helyzetünknek megfelelő hosszúsági fok.A "Hajózás" menüpont alatt a balatoni hajózási-, valamint kompmenetrend ismerhető meg. A bejegyzések csoportosítása a kiinduló állomások alapján történik ábécé sorrendben. Amennyiben egy járat már nem érhető el, (mert kifutott) piros jelzést kap az adott bejegyzés. Az elérhető járatok pedig zöld jelzéssel láthatóak. Egy bejegyzést megérintve az adott járat részletes adatlapja kerül előhívásra. Itt kerülnek kijelzésre a kilométer és jegyár adatok. A menetrendi adtok szűrését a jobb felső gomb megérintése után tudjuk elvégezni. A ki nem pipált hajóállomások nem jelennek meg a menetrendben. Ezáltal beállíthatóak a kedvenc állomások. Mivel az adatszűrésnél minden lehetséges hajóállomás megjelenik (a teljes idényt figyelembe véve), előfordulhat, hogy egy állomásnév ki van pipálva, de mégsincs az adott időszakra vonatkozóan bejegyzés a menetrendben. Szintén a "Hajózás" menüpont alatt, a bal felső gomb megérintése által érhetőek el a balatoni hajóállomások telefonszámai, amelyek felhívhatóak az alkalmazásból egy érintés és egy jóváhagyás után.


A "Navigáció" menüpont alatt kiválasztható, hogy a legközelebbi part, hajóállomás, vitorláskikötő vagy strand irány és távolság adatai jelenjenek-e meg. Az irány adatok szövegesen és az iránytűn is megjelennek. A jobb felső gomb megnyomása után kijelölhetjük, hogy az 53 Balaton parti település közül, melyek jelenjenek meg az iránytűn az aktuális távolság adattal együtt. Akár az összes település is kiválasztható, de ekkor a kis szögkülönbségek miatt egymást eltakarva íródnak ki az adatok. A települések a Balaton közepéről nézve irány szerint rendezve kerülnek felsorolásra, így az egymás melletti kijelölések biztosan egymást zavaró kijelzést eredményeznek. Szintén a "Navigáció" menüpont alatt látható még az aktuális pozíciónk, a becsült magasság a tenger és a Balaton szintjéhez mérten is, valamint az aktuális sebesség mértéke és iránya.


A "Térkép" menüpont alatt a Balaton térképét jeleníthetjük meg, amely szabadon mozgatható és nagyítható. A helymeghatározás engedélyezése esetén az aktuális helyzetünk is látható, de a térkép nem pozíciónál automatikusan rá. A térképen kiválasztható, hogy a hajóállomások (innen indulnak a menetrendi hajók), a vitorláskikötők, a strandok, vagy a látképek legyenek-e megjelölve. A vitorláskikötők és a strandok esetén a helyszínt jelző tű kiválasztása után a jobb oldali kék infó gomb segítségével érhetjük el a részletes leírásokat. Nagyobb vitorláskikötők esetén egy telefonszám is megjelenik, amely az alkalmazásból hívható egy érintés és egy jóváhagyás után. A részletes információk szövegei kellő hosszúság esetén görgethetőek, eltüntetésük a jobb felső X körüli terület megérintésével történik. A látképek esetén a helyszínt jelző tű kiválasztása után a jobb oldali kék infó gomb segítségével érhetjük el az adott webkamera képét.
Az "Információ" menüpont alatt az alkalmazással kapcsolatos tájékoztatás tekinthető meg. Itt van lehetőség a segélyhívást biztosító nézet előhívására is. A segélyhívási felületen (engedélyezett helymeghatározás esetén) az aktuális pozíció is látható a bemérési pontosság megadásával. Ezek az adatok felhasználhatóak segélyhívás közben. A segélyhívás közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságra fut be. Ennek köszönhetően a hívásról azonnal értesülnek a balatoni mentőegységek. Amennyiben le van tiltva az alkalmazás számára a helymeghatározás, figyelmeztető üzenetet kapunk a segélyhívási felületen, de ezt le OK-ézva a segélyhívás elindítható!Figyelem:
Az alkalmazás kikapcsolja az automatikus képernyővédőt, amely bizonyos tétlen idő elteltével lépne életbe. Ezért használat után minden esetben vagy lépjen vissza a menübe a középső kerek fizikai gomb segítségével, vagy kapcsolja be manuálisan a képernyővédőt a jobb felső fizikai gomb által.

© 2010-2014 useiPhoneApps.com