(4.6-os verzió)

Balaton - the Hungarian sea
iPhone alkalmazás
Letöltés: iTunes link

A Balaton alkalmazás használatával a tóra jellemzõ alapadatok és egyéb kapcsolódó információk ismerhetőek meg. Támogatott a vízirendészeti segélyhívás is.


 

Az elérhető információk: 


▶ Balaton: vízhőfok (Balatonakali, Tihanyrév, Siófok)
/naponta mért legfrissebb adat/

▶ Balaton: vízszint (Balatonakali, Tihanyrév, Siófok)
/naponta mért legfrissebb adat/

▶ *Balaton: levegő hőmérséklete (Siófok)
/óránként mért legfrissebb adat/


▶ *Balaton: UV-B sugárzás (Siófok)
/óránként mért legfrissebb adat/


▶ *Balaton: időkép (Siófok)
/óránként mért legfrissebb adat/

▶ *Balaton: légnyomás (Siófok)
/óránként mért legfrissebb adat/

▶ *Balaton: légnyomás emelkedést, csökkenést jelző nyíl (Siófok)
/a jelenlegi és a 4 órával korábban mért adat alapján/

▶ *Balaton: relatív nedvesség (Siófok)
/óránként mért legfrissebb adat/

▶ *Balaton: csapadék-összeg (Siófok)
/óránként mért legfrissebb adat/

▶*Balaton: viharjelzés (nyugati, középső és keleti térség)
/30 másodpercenként mért legfrissebb adat/

▶ *Balaton: széladatok (11 Balaton parti település + 3 platform)
/10 percenként mért legfrissebb adat/


▶ Balaton: napkelte, napnyugta időpontadatok és a hátralévő idő kijelzése

▶ *Hajózás: hajó- és kompmenetrend részletes adatokkal (jegyár, távolság)

▶ Hajózás: 22 hajóállomás telefonszáma

▶ *Navigáció: legközelebbi partszakasz, hajóállomás, vitorláskikötő, strand irány és távolság adatai

▶ *Navigáció: 53 Balaton parti település irány és távolság adatai

▶ *Navigáció: aktuális helyzet, magasság, sebesség, sebességirány adatai


▶ Térkép: 22 hajóállomásról helyszín adatok

▶ *Térkép: 27 vitorláskikötőről helyszín adatok és részletes leírások telefonszámokkal

▶ *Térkép: 97 strandról helyszín adatok és részletes leírások a díjakról, szolgáltatásokról

▶ Információ: általános információk a viharjelzésről és az UV-B sugárzásról

▶ Információ: vízirendészeti segélyhívási lehetőség a helymeghatározás támogatásával

▶ *Beállítások: kikapcsolható viharvillogás

▶ *Beállítások: beállítható hosszúsági fok a pontos napkelte, napnyugta számoláshozA *-os funkciók az alkalmazáson belüli vásárlás után érhetőek el a 2023-as idényre. (Balaton menü és + gomb) ( Balaton App 2023 [499 Ft] )

Maga az alkalmazás ingyenesen tölthető!
Részletes leírás:

A "Balaton" menüpont alatt a tó vízének hõmérsékletét (tizedesjegy pontossággal), valamint az aktuális vízszintet láthatjuk, három mérési pontra, Balatonakalira, Tihanyrévre és Siófokra vonatkozóan. Siófok esetében a levegõ hõmérséklete és az időkép is megjelenik, amely adatok óránként frissülnek. Szintén óránként frissülõ adat a Siófok környékére vonatkozó aktuális UV-B sugárzás mértéke. Kiegészítő adatként látható még a napkelete, napnyugta idõpontja és az addig hátralévő időtartam is.

A Viharjelzés fülön elérhető még a Balatonra érvényes aktuális viharjelzés, a Balaton nyugati, középsõ és keleti térségére külön-külön. A viharjelzési adatok 30 másodpercenként frissülnek. A három térségre vonatkozó jelzések közül a legmagasabbat figyelembe véve:

Elsõfokú viharjelzés esetén sárga színű felső csík villog a kijelzőn.

Másodfokú viharjelzés esetén piros színű felsõ csík villog a kijelzőn.

A széladatok fül megérintése után a nagyobb Balaton parti településekre vonatkozó aktuális széladatok ismerhetőek meg.

A jobb felső gomb megérintése után a beállítás menüben kikapcsolható a viharvillogás funkció és a pontos napkelte, napnyugta adatok számításához beállítható az aktuális helyzetünknek megfelelõ hosszúsági fok.A "Hajózás" menüpont alatt a balatoni hajózási-, valamint kompmenetrend ismerhetõ meg. A bejegyzések csoportosítása a kiinduló állomások alapján történik ábécé sorrendben. Amennyiben egy járat már nem érhetõ el, (mert kifutott) piros jelzést kap az adott bejegyzés. Az elérhetõ járatok pedig zöld jelzéssel láthatóak. Egy bejegyzést megérintve az adott járat részletes adatlapja kerül elõhívásra. Itt kerülnek kijelzésre a kilométer és jegyár adatok. A menetrendi adtok szûrését a jobb felsõ gomb megérintése után tudjuk elvégezni. A ki nem pipált hajóállomások nem jelennek meg a menetrendben. Ezáltal beállíthatóak a kedvenc állomások. Mivel az adatszûrésnél minden lehetséges hajóállomás megjelenik (a teljes idényt figyelembe véve), elõfordulhat, hogy egy állomásnév ki van pipálva, de mégsincs az adott idõszakra vonatkozóan bejegyzés a menetrendben. Szintén a "Hajózás" menüpont alatt, a bal felsõ gomb megérintése által érhetõek el a balatoni hajóállomások telefonszámai, amelyek felhívhatóak az alkalmazásból egy érintés és egy jóváhagyás után.
A "Navigáció" menüpont alatt kiválasztható, hogy a legközelebbi part, hajóállomás, vitorláskikötõ vagy strand irány és távolság adatai jelenjenek-e meg. Az irány adatok szövegesen és az iránytûn is megjelennek. A jobb felsõ gomb megnyomása után kijelölhetjük, hogy az 53 Balaton parti település közül, melyek jelenjenek meg az iránytûn az aktuális távolság adattal együtt. Akár az összes település is kiválasztható, de ekkor a kis szögkülönbségek miatt egymást eltakarva íródnak ki az adatok. A települések a Balaton közepérõl nézve irány szerint rendezve kerülnek felsorolásra, így az egymás melletti kijelölések biztosan egymást zavaró kijelzést eredményeznek. Szintén a "Navigáció" menüpont alatt látható még az aktuális pozíciónk, a becsült magasság a tenger és a Balaton szintjéhez mérten is, valamint az aktuális sebesség mértéke és iránya.


A "Térkép" menüpont alatt a Balaton térképét jeleníthetjük meg, amely szabadon mozgatható és nagyítható. A helymeghatározás engedélyezése esetén az aktuális helyzetünk is látható, de a térkép nem pozíciónál automatikusan rá. A térképen kiválasztható, hogy a hajóállomások (innen indulnak a menetrendi hajók), a vitorláskikötõk, a strandok, vagy a látképek legyenek-e megjelölve. A vitorláskikötõk és a strandok esetén a helyszínt jelzõ tû kiválasztása után a jobb oldali kék infó gomb segítségével érhetjük el a részletes leírásokat. Nagyobb vitorláskikötõk esetén egy telefonszám is megjelenik, amely az alkalmazásból hívható egy érintés és egy jóváhagyás után. A részletes információk szövegei kellõ hosszúság esetén görgethetõek, eltüntetésük a jobb felsõ X körüli terület megérintésével történik. A látképek esetén a helyszínt jelzõ tû kiválasztása után a jobb oldali kék infó gomb segítségével érhetjük el az adott webkamera képét.

Az "Információ" menüpont alatt az alkalmazással kapcsolatos tájékoztatás tekinthetõ meg. Itt van lehetõség a segélyhívást biztosító nézet elõhívására is. A segélyhívási felületen (engedélyezett helymeghatározás esetén) az aktuális pozíció is látható a bemérési pontosság megadásával. Ezek az adatok felhasználhatóak segélyhívás közben. A segélyhívás közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendõrkapitányságra fut be. Ennek köszönhetõen a hívásról azonnal értesülnek a balatoni mentõegységek. Amennyiben le van tiltva az alkalmazás számára a helymeghatározás, figyelmeztetõ üzenetet kapunk a segélyhívási felületen, de ezt le OK-ézva a segélyhívás elindítható!


Figyelem:
Az alkalmazás kikapcsolja az automatikus képernyõvédõt, amely bizonyos tétlen idõ elteltével lépne életbe. Ezért használat után minden esetben vagy lépjen vissza a menübe a középsõ kerek fizikai gomb segítségével, vagy kapcsolja be manuálisan a képernyõvédõt a jobb felsõ fizikai gomb által.

© 2010-2023 useiPhoneApps.com